radiátor kazán

Kazán: Egy hotel fűtése

Évekig dolgoztam Budapesten egy nagyobb szállodaláncban. Először bárosként, aztán a recepción, több házban is megfordultam és volt alkalmam még annál is többet bejárni. Utazások alkalmával óhatatlanul előjön a szakmai ártalom és úgy nézem a kiszolgálást, takarítást, berendezést is, mintha nekem kellene ott dolgoznom és napi szinten boldoggá tennem a vendégeket. Egyszer egy műszakos kollegával utaztunk és szálltunk meg közösen. Persze hamar kiderült, hogy ő se bír megmaradni a kaptafánál és az enyémhez hasonló érdeklődéssel szemléli mások munkáját.

Reception,_front_desk_1_-_Paris_Opera_Cadet_Hotel

Viszont ekkor tanultam tőle érdekes dolgokat. Mivel ő egy szálloda műszaki állapotáért felel és azt is figyelte, neki egészen más dolgok tűntek fel. Hol kezd rozsdásodni a csap, kéne festetni, nem felel meg a tűzszabályzatnak a lépcsőház. De mégis jó benyomása maradt meg, amit ennyi hiba után, amit felsorolt, nem értettem. Akkor mondta ki, hogy az alapok jók, mint a fűtés. Nekem annyira alapvető volt, hogy eszembe se jutott gondolni rá.

Minden vendég természetesnek veszi, hogy a hotelban, ahol megszáll, mindig kellemes a hőmérséklet. Pedig a hideg téli hónapokban nem is olyan egyszerű felfűteni és melegen tartani egy olyan nagy épületet, mint amilyen amilyen egy hotel. Rengeteg szoba, hatalmas terek, sok-sok köbméternyi levegő, amit melegen kell tartani. Az ilyen fűtés nem oldható meg akármilyen kazán berendezéssel, ide vagy több kazánt kell összekötni vagy speciális teljesítményű kazánok kellenek innen: mert ha kazán, akkor Ventil.hu, ezt már megtanultuk!

Itt nem csak azt tudjuk kiválasztani, hogy milyen típusú kazánt szeretnénk (gázkazán, vegyes tüzelésű és faelgázosító kazán), de még azt is, hogy a kazánnak milyen legyen a teljesítménye. Ezt pedig kiemelkedően fontos kérdés. Ha túl alacsony teljesítményű kazánt vásárolunk, akkor hiába lobog benne folyamatosan a tűz, nem fog felmelegedni se az otthonunk, se a hotel. Ha pedig túl nagy kazánt veszünk, akkor abba nagy tüzet is kell rakni, amit ha nem használunk ki, akkor feleslegesen pocsékoltuk el a fűtőanyagunkat.

Kazán
Kazán

Vegyestüzelésű kazán

Mi alapvetően a vegyestüzelésű kazán mellett voksolunk. Ez ugyan igényel emberi munkát is, hiszen táplálni kell a benne égő tüzet, viszont -mint neve is mutatja-, ez a legsokoldalúbb kazán, amikor tüzelőanyagra kerül a sor. Persze az ilyen kazán csak azoknak érhető el, akik családi házban laknak, hiszen a városban, egy társasházi lakásban a falra csak gázkazánt lehet szerelni. De a fűtés lényege a meleg, így a cél szentesíti az eszközt. Vásároljon olyan kazánt, amitől meleg lesz az otthona, a tervezett tüzeléshez megfelelő égéstérrel rendelkezik, elég nagy az ajtaja, és akkor mindenki boldog lesz!

Radiátor

Sokakban téves elképzelés, hogy ennyi kell csak a jó meleghez. A fűtés másik fontos végpontja: a radiátor. A csövekben keringő forró vízzel ugyanis ez juttatja el a meleget a lakás minden pontjára. Vannak aluminíum és acéllemez alapanyagúak, de mint minden másban itt is a legfontosabb a minőség. A minőségi megbízható radiátor ugyanis évtizedekig fogja szolgálni a tulajdonosát. Érdemes tehát olyat vásárolni, amire sok-sok évnyi garanciát vállal a webáruház, technológiailag megfelelő, és a szemnek is kellemes. Elvégre nem mindegy, mit fogunk nézni az elkövetkező pár évtizedben a falunkon.