Kazán: Egy hotel fűtése

Minden vendég természetesnek veszi, hogy a hotelban, ahol megszáll, mindig kellemes a hőmérséklet. Pedig a hideg téli hónapokban nem is olyan egyszerű felfűteni és melegen tartani egy olyan nagy épületet, mint amilyen amilyen egy hotel. Rengeteg szoba, hatalmas terek, sok-sok köbméternyi levegő, amit melegen kell tartani. Az ilyen fűtés nem oldható meg akármilyen kazán berendezéssel, ide vagy több kazánt kell összekötni vagy speciális teljesítményű kazánok kellenek innen: mert ha kazán, akkor Ventil-Team, ezt már megtanultuk!

Itt nem csak azt tudjuk kiválasztani, hogy milyen típusú kazánt szeretnénk (gázkazán, vegyes tüzelésű és faelgázosító kazán), de még azt is, hogy a kazánnak milyen legyen a teljesítménye. Ezt pedig kiemelkedően fontos kérdés. Ha túl alacsony teljesítményű kazánt vásárolunk, akkor hiába lobog benne folyamatosan a tűz, nem fog felmelegedni se az otthonunk, se a hotel. Ha pedig túl nagy kazánt veszünk, akkor abba nagy tüzet is kell rakni, amit ha nem használunk ki, akkor feleslegesen pocsékoltuk el a fűtőanyagunkat.

Kazán
Kazán

Vegyestüzelésű kazán

Mi alapvetően a vegyestüzelésű kazán mellett voksolunk. Ez ugyan igényel emberi munkát is, hiszen táplálni kell a benne égő tüzet, viszont -mint neve is mutatja-, ez a legsokoldalúbb kazán, amikor tüzelőanyagra kerül a sor. Persze az ilyen kazán csak azoknak érhető el, akik családi házban laknak, hiszen a városban, egy társasházi lakásban a falra csak gázkazánt lehet szerelni. De a fűtés lényege a meleg, így a cél szentesíti az eszközt. Vásároljon olyan kazánt, amitől meleg lesz az otthona, a tervezett tüzeléshez megfelelő égéstérrel rendelkezik, elég nagy az ajtaja, és akkor mindenki boldog lesz!

Radiátor

Sokakban téves elképzelés, hogy ennyi kell csak a jó meleghez. A fűtés másik fontos végpontja: a radiátor. A csövekben keringő forró vízzel ugyanis ez juttatja el a meleget a lakás minden pontjára. Vannak aluminíum és acéllemez alapanyagúak, de mint minden másban itt is a legfontosabb a minőség. A minőségi megbízható radiátor ugyanis évtizedekig fogja szolgálni a tulajdonosát. Érdemes tehát olyat vásárolni, amire sok-sok évnyi garanciát vállal a webáruház, technológiailag megfelelő, és a szemnek is kellemes. Elvégre nem mindegy, mit fogunk nézni az elkövetkező pár évtizedben a falunkon.