1532627

Kutya macska barátság

Hogyan szoktassunk össze állatokat?

Sokan gondolják, hogy a kutya meg a macska soha nem jönnek ki egymással, de rengeteg az ellenpélda. Egy morgós öreg kutya, aki már számtalan macskát tépett meg, és mégis van egy, amelyiket a saját tájából enged enni még mielőtt ő nekiláthatna. Látszólag érthetetlen. Tudatosítani kell magunkban, hogy az állatok ugyanúgy jellemek, mint mi, emberek. Mindenkinek megvan a maga rigolyája, mire háklis, mire nem, és ennek megfelelően vagy kedveli az újdonságokat, az új élőlényeket, társaságot, vagy nem. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne őket egymáshoz szoktatni. Persze ahhoz, hogy puszipajtások legyenek több kell, mint puszta összeszoktatás, és ha eleve nem szimpatikusak egymásnak, ebben legalábbis rövidtávon nem reménykedhetünk. Viszont megfelelő előkészítéssel akármelyik két állatnál elérhető, hogy legalábbis ne koncolják fel egymást. Kezdetnek pedig a „békés együttélés” tökéletes. Hogyan is lehet tehát segíteni őket a barátkozásban?

4984798619_177f9c2dc5_b

A változás szele

Általában egy állattal indul egy egy háztartás, aztán az ember rákap, és bővül a család. Ilyenkor az a helyzet áll fenn, hogy az egyik állat már saját területének érzi az otthonunkat, gyakran idősebb is, ezáltal sokkal rugalmatlanabb lehet egy egy „betolakodóval” szemben. Az új jövevény ellenben stressz alatt van kezdettől fogva, hiszen ő van bizonytalanabb helyzetben. Jellemüktől nagyon függ, hogyan viszonyulnak az újdonságokhoz, a legtöbb szakember a fokozatosságot hangsúlyozza. Kutyáknál jó, ha először felelevenítjük a tanultakat, hogy a régi lakosban megerősítsük a fegyelmet. Macskák esetén jó ötlet először egyiknek, másiknak a pofáját megtörülni egy kendővel vagy ronggyal, és ezt a rongyot az etetőtálka alatt elhelyezni. A macskák pofája ugyanis rengeteg szagmiriggyel bír, ami kvázi egy egyedi „újlenyomat” és csak arra az állatra jellemző. A dörgölőzés is részben azt a célt szolgálja, hogy a macska mindent megjelöljön – közte minket is. Ha a másik macska szaga az evés pozitív élményével társul még mielőtt látnák egymást, jobb pozícióból indulhat az ismerkedés.

A nagy találkozás

Online sok jó tanácsot lehet olvasni, például a Pet4you oldalán külön fejezetet szentelnek a kutyák, macskák szocializációjára. Kutyák esetén jellemző a területféltés, féltékenység. Éppen ezért jó, ha nem otthon, az egyik kutya által magáénak érzett környezetben kezdjük az ismerkedést, hanem afféle semleges terepen – mondjuk olyan helyen, ahol még nem sétáltunk közösen. A legjobb, ha nincs más kutya a közelben, csak a miénk. Vigyük pórázon, ha a támadás jellemző rá, hiszen meg akarjuk gátolni az esetleges rossz emlékeket. A másik kutyát esetleg a család másik tagja vagy barátunk sétáltathatja velünk közösen. Figyeljük az állatok reakcióit, ismerkedésük fázisait, a legjobb ha együtt játszanak egy darabig. Semmiképpen ne vigyünk az egyenletbe jutalomfalatokat, ha féltékenykedő kutyánk van, ne is nagyon simogassuk ilyenkor, csak bezavarna. Annak eshetőségére, ha esetleg összekapnának, jó ha van nálunk valami, amivel szét tudjuk őket választani. Egy hevült acsarkodásban még a tulajdon kutyánk is reflexből megmarhat minket – utólagos bűntudat ide vagy oda, jobb tehát, ha valami seprűnyél, lavórnyi víz vagy hasonló áll rendelkezésre a biztonság kedvéért. Otthon aztán engedjük a régi kutyát előre, ő a helyi lakos. Ne akarjuk egy tálból etetni őket, ne kényszerítsük őket osztozkodásra, majd megteszik ők maguk, ha ott tartanak. Nem csak az a fontos, hogy legyenek az új kutyának új játékai, amik a sajátjai, hanem, hogy másik féle játékok legyenek. Előfordul, hogy a kutyák úgy gondolkodnak, hogyha eddig az összes gumilabda az övék volt, akkor a világ összes gumilabdáját nekik akarjuk adni. Ellenben egy gumicsirkéről ebben a példában nem lenne ilyen elképzelésük.

Macskák esetén a semleges területet nehezebb megoldani. Legjobb, ha a lakás kevésbé frekventált pontját választjuk a régi lakó szempontjából, és semmiképpen sem az etetőhelyét. Első körben nem javasolt rögtön összeengedni őket. Kezdetben jobb, ha ajtón keresztül közel etetjük őket, a rongyos megoldással ismertetjük őket egymás szagához, és fokozatosan csökkentjük a távolságokat. Ha végre sort kerítünk a találkára, legyen az új jövevénynek menekülési útvonala és szintén készüljünk fel egy esetleges szétválasztásra. Macskáknál viszont sokkal fontosabb ezt elkerülni, mert jobban megjegyzik, ha rossz élmény társult a másikhoz. A jelekre ügyeljünk, ne erőltessük a dolgot, ha nem megy. Van, akinél 1-2 alkalom és már összebújva alszanak és van, ahol ez a „randizás” bizony akár 1-2 hónapig is eltart.

chihuahua-2945839_640

A találka után

Fontos a régi lakóval érzékeltetni, hogy ugyanúgy szeretjük őt. Kicsit, mint egy kistestvér érkezésekor, fontos, hogy ne hanyagoljuk el. Az új jövevénynek úgyis nagyrészt nyugalomra van szüksége, a környezetváltozás elég stressz, hogy békére, pihenésre szoruljon, jobb ilyenkor sok időt hagyni neki. Kedveskedésünk inkább zaklatás lenne, ellenben a régi lakó szomjazza a figyelmünket. Kutyáknál macskáknál egyaránt jellemző a féltékenység, ne gondolja a régi lakó, hogy lecserélni akarjuk. Fiatalabb idősebb páros esetén fontos, hogy néha elszeparáljuk őket. Az idősebbnek hozzá kell szoknia a hiperaktív kölyökhöz, és megérdemel egy kis nyugalmat.

Macska és kutya összeszoktatása nem sokkal bonyolultabb, csupán kombinálni kell a korábbiakat. A macskának hagyjunk menekülési lehetőséget, a kutya legyen pórázon. Egy futó macska láttán még a legbékésebbek is utánaerednek, és ami szerintük játék, a macska szerint trauma.